Każdy chce, aby jego kuchnia była wygodna i odpowiednio zagospodarowana. Zbyt wysoko podwieszone szafki, za mało miejsca do przechowywania, blat roboczy z dala od kuchenki, brak odpowiedniej wentylacji redukującej kuchenne zapachy – to tylko część problemów, których należy wystrzegać się przy planowaniu kuchni.
Podstawowa zasada – funkcjonalność
Kuchnia to miejsce, w którym nie tylko powstają posiłki, ale również toczą się rozmowy, spotkania ze znajomymi i uroczystości. Kuchnia zatem, to przestrzeń wielozadaniowa, ale jej podstawowym przeznaczeniem jest wygodne i sprawne przygotowywanie posiłków. Przy rozplanowywaniu kuchni należy przede wszystkim wziąć pod uwagę jej metraż oraz warunki wentylacyjne. Mała przestrzeń będzie wymagała zastosowania sprytniejszych rozwiązań meblowych – podwieszanych szafek, mniejszych sprzętów AGD – w tym lodówki, kuchenki czy okapu. W otwartej lub dużej kuchni świetnie sprawdzi się, na przykład wyznaczona strefa robocza poprzez umiejscowienie wyspy kuchennej. W tym przypadku należy jednak pamiętać, że potrzebne będą inne zastosowania sprzętów AGD – na przykład okap powinien być specjalnie przeznaczony do tego rodzaju wyposażenia i znajdować się tuż nad wyspą. Bez względu na to, z jakim metrażem kuchni mamy do czynienia – rozplanowanie przestrzeni i dostosowanie jej do funkcjonalnych rozwiązań jest kluczowe.
Styl kuchni i dodatki do niej – czy są ważne?
Styl kuchni powinien odzwierciedlać nasze indywidualne preferencje i pasować do reszty pomieszczeń. Klasyczne kolory i wzory są zawsze pewnym i sprawdzonym rozwiązaniem, a dzięki dodatkom możemy stworzyć niepowtarzalną przestrzeń, w której będziemy miło spędzać czas. Ostatnio modnym rozwiązaniem jest stosowanie wyróżniających się kolorystycznie sprzętów AGD – lodówki w pastelowych kolorach, odznaczające się stylem kuchenki lub płyty indukcyjne, okapy wyróżniające się na tle szafek – to tylko część rozwiązań, które mogą odświeżyć klasyczny wygląd kuchni.
Wisienkę na torcie stanowi odpowiednio dobrany okap kuchenny
Gdy kuchnia urządzona jest w preferowanym przez nas stylu oraz gdy zawiera dodatki, które nie tylko urozmaicają całe wnętrze, ale są również praktyczne i funkcjonalne, od razu lepiej pracuje nam się w takim pomieszczeniu. Kulinarne wyzwania, których nie raz się podejmujemy wymagają dobrego sprzętu, który nie tylko pomoże w przygotowaniu posiłków, ale również upora się z intensywnymi zapachami.
„Na rynku jest wiele modeli okapów kuchennych, które będą doskonałym uzupełnieniem naszej kuchni. Wszystko zależy od naszych preferencji, miejsca, w którym chcemy go zamontować czy chociażby zasobności naszego portfela. Można wybierać spośród okapów kominowych, podszafkowych czy np. wyspowych. W większości mogą one pracować w trybie pochłaniacza lub wyciągu. Wszystko zależy od naszego zapotrzebowania i oczywiście możliwości aranżacyjnych naszej kuchni. Dodatkowo mogą być one wyposażone np. w pilota lub w opcję sterowania gestem. Dzięki temu gotowanie staje się jeszcze bardziej przyjemne” – podkreśla Michał Kołakowski – przedstawiciel handlowy AKPO.
Odpowiednio mocny okap z funkcją wentylacji może skutecznie wesprzeć w oczyszczeniu powietrza oraz w nieosiadaniu tłuszczu na meblach kuchennych. Filtry, które powinny znajdować się w każdym okapie, dodatkowo chronią nas przed szkodliwymi substancjami oraz pomagają w jeszcze efektywniejszym odświeżaniu powietrza w kuchni podczas gotowania. Jeśli zdecydujemy się na funkcjonalny okap, który będzie dobrze spełniał swoje funkcje – w każdej kuchni zapanuje ład i porządek, a wszelkie kuchenne czynności staną się czystą przyjemnością.