Spiżarnia to centrum kulinarnego dowodzenia. Jeśli przygotowywanie posiłków w domu nie jest nam obce, z pewnością doceniamy zalety tego pomieszczenia, zwłaszcza w okresie świątecznym, kiedy to w kuchni sporo się dzieje. Aromatyczne przyprawy, przetwory i pyszne smakołyki, po które chętnie sięgamy na święta znajdą tu swoje miejsce. Jak urządzić taką przestrzeń, aby była funkcjonalna i cieszyła oczy dobrym designem? Przedstawiamy proste i efektowne patenty!
Z dnia na dzień staliśmy się domatorami. Zaczęliśmy więc „dopieszczać” wystrój wnętrz naszych domów, aby czuć się w nich jak najbardziej komfortowo. Czas spędzony we własnym M sprzyja też rozwijaniu takich pasji jak chociażby kulinaria. Gotowanie jest obecnie szalenie modne, a w okresie świątecznym szczególnie dbamy o to, by na stole nie zabrakło smacznych potraw. Choć podobno można zrobić coś z niczego, to dobry kucharz gromadzi zawsze dużo produktów spożywczych i sprzętów do ich obróbki. Gdzie je przechowywać? Najlepiej w dobrze urządzonej, funkcjonalnej spiżarni, która sprawdzi się nie tylko „od święta”!
Aranżacja pomieszczenia
Pomieszczenie na spiżarnię nie musi być duże, ale powinno posiadać sprawną wentylację. Można je swobodnie wygrodzić przy kuchni (w tej roli sprawdzi się także przearanżowany, stary schowek lub wnęka), używając np. płyt gipsowo-kartonowych, które wykończymy następnie gładzią szpachlową. Aranżację przestrzeni zwieńczy pomalowanie sufitu i ścian przy pomocy specjalnej farby przeznaczonej do kuchni i łazienek, najlepiej o właściwościach plamoodpornych – będziemy przechowywać tam przecież produkty spożywcze, a więc o ewentualne zabrudzenia nietrudno. Z uwagi na mały metraż, warto wybrać kolor z tonacji off-white, który go optycznie powiększy, a dodatkowo rozświetli wnętrze (często w spiżarniach nie ma okien, zwłaszcza jeśli nie były planowane na etapie projektu domu). Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie plamoodpornej, lateksowej farby MAGNAT Creative Kitchen&Bathroom, która tworzy trwałe powłoki o hydrofobowych (odpycha płynne zabrudzenia) i oleofobowych (odpycha tłuszcze) właściwościach. Doskonale sprawdza się ona w pomieszczeniach, gdzie ściany narażone są na okresowo zwiększające się zawilgocenie. Na podłodze można zaś ułożyć płytki, gdyż łatwo jest je utrzymać w czystości.
Wybór systemu magazynowania
Gdy zadbaliśmy już o otoczenie, czas zaplanować system przechowywania. Sprawdzi się tutaj dobrze prosty regał drewniany z otwartymi półkami, który można wykonać samodzielnie, dzięki czemu sprytnie wykorzystamy dostępną przestrzeń. Gotowy wyrób w pożądanych rozmiarach kupimy także bez problemu, w rozsądnej cenie w niemal każdym sklepie budowlanym czy meblowym. Aby podkreślić naturalne piękno drewna, a jednocześnie zapewnić mu odpowiednią ochronę, konstrukcję opłaca się zabezpieczyć za pomocą specjalnego preparatu, np. Lakierobejcy Dekoracyjno-ochronnej Super Wydajnej VIDARON. – To produkt łatwy w użyciu dzięki żelowej konsystencji. Tworzy na drewnianej powierzchni trwałą i elastyczną powłokę odporną na plamy z herbaty, kawy, wina, keczupu i musztardy, o które nie trudno w domowej spiżarni – tłumaczy Anna Szymaszek, Specjalista ds. PR Produktowego w FFiL Śnieżka SA.
Sposoby na przechowywanie
Mamy już regał? Czas go zapełnić! Do przechowywania produktów suchych, np. kaszy, ryżu, cukru, mąki czy przypraw, posłużą słoiki z uszczelką i sprężyną, które są bardzo szczelne. Używając ich możemy mieć pewność, że to, co włożymy do środka, nie zawilgotnieje. Dzięki temu unikniemy też problemu związanego chociażby z molami spożywczymi (zdarza się czasem zakupić w sklepie spożywczym zainfekowany nimi produkt). Słoiki warto odpisać, abyśmy wiedzieli, co się w nich znajduje. Możemy zakupić ozdobne naklejki, na których umieścimy najważniejsze informacje, w tym również datę, od kiedy dana rzecz zaczęła być przechowywana. Dodatkowo, pojemniki będą wyglądały pięknie ozdobione chociażby tasiemkami. Warzywa i owoce warto zaś trzymać w poręcznych skrzynkach (mogą być również wykonane z drewna), usytuowanych na najniższych półkach regału z uwagi na ich ciężar. Pomieszczenie nie powinno być ogrzewane, wówczas nie stracą szybko ważności do spożycia. Przydadzą się też haczyki – możemy zawiesić na nich chociażby suszone zioła czy czosnek.
W spiżarnianym wnętrzu możemy ulokować również wszelkie sprzęty i akcesoria kuchenne: blachy, garnki, deski, mikser, maszynkę do mięsa, toster… To ponadto doskonałe miejsce do przechowywania wody i napojów. Aby w spiżarni panował zawsze porządek, nie może w niej zabraknąć koszy na śmieci – w trosce o środowisko pamiętajmy jednak o segregacji odpadów. Warto zakupić zatem systemowe rozwiązanie, które zajmie niewiele przestrzeni, a będzie wygodne w użyciu. Jeśli dysponujemy dużym metrażem, można wyposażyć pomieszczenie np. w chłodziarkę do wina – w zależności od naszych potrzeb i upodobań.
Spiżarnia to wspaniały wynalazek, który powraca do łask. Decydując się na urządzenie takiej przestrzeni, nie musimy wcale inwestować znacznych środków finansowych. W okresie świątecznym i podczas długich zimowych wieczorów docenimy smak wcześniej przygotowanych przetworów. Jakie „słoikowe łakocie” królują w Waszych domach?