Czas przed Wielkanocą to doskonała okazja, by zadbać o porządek w sercu każdego domu – kuchni. Właśnie tu tętni życie podczas przygotowań do świąt, dlatego warto zacząć wiosenne porządki właśnie od tego pomieszczenia. Przemyślane uporządkowanie szafek i przegląd zapasów nie tylko ułatwią gotowanie, ale też wprowadzą harmonię na nadchodzące dni. Zobacz, jak szybko i skutecznie zapanować nad kuchennym chaosem!
Środki czystości na swoim miejscu
Pierwszym krokiem do skutecznych porządków jest uporządkowanie samych… środków czystości! Zamiast trzymać detergenty w przypadkowych miejscach, warto zainwestować w rozwiązania, które pomogą zapanować nad bałaganem. Dobrym wyborem będzie wąskie Cargo mini boczne na ręczniki MULTI – idealne do przechowywania ściereczek i drobnych akcesoriów do sprzątania. W połączeniu z Cargo mini dolnym MULTI – stworzy praktyczny i kompaktowy system organizacji, który zapewni wygodny dostęp do najpotrzebniejszych środków. Co ważne, to sprawdzone rozwiązania, których systemy jezdne REJS FULL zostały udoskonalone. Oferują większe dopuszczalne obciążenie: Cargo boczne – 15 kg, dolne – 25 kg, dzięki czemu będą służyć niezawodnie przez długi czas.
Jeśli możemy przeznaczyć więcej miejsca na przechowywanie środków czystości warto postawić na dedykowany do szafek wysokich system House Master. Wyposażony w trzy półki o różnych rozmiarach pozwoli schować w jednym miejscu odkurzacz, wiadro i detergenty. Dodatkowo posiada uchwyty i wieszaki które pomieszczą: rurę od odkurzacza, mopy, ścierki i szczotki – dodaje Agnieszka Sobocińska, dyrektor marketingu firmy REJS.
Dobrze zorganizowana szuflada
Uporządkowana szuflada to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim funkcjonalności. Dzięki odpowiednim akcesoriom można maksymalnie wykorzystać jej przestrzeń. Maty antypoślizgowe to absolutna podstawa – zapobiegają przesuwaniu się przedmiotów podczas otwierania i zamykania szuflady. Przegrody i relingi pomagają logicznie posegregować zawartość, oddzielając poszczególne kategorie przedmiotów. Eleganckie wkłady drewniane to rozwiązanie, dostępne w wielu funkcjonalnych wariantach – przeznaczonych m.in. na sztućce, przyprawy, noże czy folie spożywcze. Ich uzupełnieniem są uniwersalne moduły, które sprawdzą się do przechowywania drobnych akcesoriów.
Maksymalny porządek z Cargo Maxi
Aby skutecznie zapanować nad strefą zapasów w kuchni, warto sięgnąć po sprawdzone i wygodne rozwiązania dedykowane do wysokich szafek – takie jak systemy Cargo Maxi. Dzięki nim cała zawartość szafki wysuwa się na zewnątrz, zapewniając pełny dostęp do produktów bez konieczności sięgania w głąb. W zależności od dostępnej przestrzeni i potrzeb, do wyboru mamy wiele opcji: od kompaktowych systemów jak Cargo Maxi Boczne – pasujące do korpusów o szerokości zaledwie 15 cm, po moduły 60 cm, które można ze sobą łączyć, tworząc przestronne, w pełni funkcjonalne spiżarki – jak Cargo Maxi Space Duo. Firma REJS oferuje te systemy w kilku wariantach stylistycznych: CLASSIC – z ażurowymi koszami z drutu, PURO – z eleganckimi półkami z blachy w połączeniu ze szkłem lub drewnianym dekorem. Dzięki tej różnorodności, każdy użytkownik może dopasować system nie tylko do stylu swojej kuchni, ale również do indywidualnych oczekiwań i budżetu.
Segregacja odpadów – postaw na sprawdzone rozwiązania
Wiosenne porządki to doskonały moment, by zadbać również o właściwą segregację odpadów. W tym celu warto postawić na sprawdzone, nowoczesne systemy, takie jak Segrego. System dostępny jest w wielu rozmiarach, co pozwala dopasować go do większości kuchennych zabudów. Firma REJS wprowadziła do niego szereg usprawnień: wzmocniony system jezdny zapewniający stabilniejszą i płynniejszą pracę. Ulepszona taca pod wiadra zapobiega wyginaniu się stelaża podczas ugniatania odpadów. Dodatkowo, półka na akcesoria – wcześniej wytrzymująca obciążenie do 5 kg – zyskała przetłoczenia i teraz udźwignie aż 20 kg. To praktyczne i trwałe rozwiązanie, które ułatwia codzienne dbanie o porządek i środowisko.